Risigheter…

Dagens inlägg blir en kort fundering i min klurinariska värld.
Jag är ingen potatismänniska fast jag gillar att vara en het soffpotatis när jag är ledig.
Nåja gillar pommes potatismos potatisgratäng men inte så gärna kokt men rå går också bra.
I min jakt på potatisersättning så sprang jag på ett risigt problem.
Min förhoppning var att kunna koka det perfekta riset för “Hurry Hurry I want my rice and curry”

Jag begav mig till Coop och inhandlade 1kg X-tra paraboiled ris men när jag skulle koka det blev jag villrådig, för beskrivningen på påsen uppgav att man skulle göra på olika sätt beroende på vilket land man var i.
För att reda ut detta så skickade jag följande e-mail till Coops kundtjänst.

Läser med stort nöje på hur man kokar ris på  ert X-tra paraboiled. I Sverige använder man 2,5dl ris 6dl vatten kokas 20min I Danmark 3 dl ris 4,5 dl vatten kokas i 12min  i Norge 3dl ris 5dl vatten kokas i 15 min
I Finland gör man tydligen lika som vi Svenskar. Min fråga är vad grundar sig dessa olikheter på. Finns det seriös forskning på hur mycket man äter i olika Nordiska länder ? Vad gör jag som svensk om jag vill koka ris när jag är i Norge följer jag ert Norska recept eller det Svenska? Vad gör jag om jag får besök från Danmark ska jag laga ris på Danska eller Svenska för att dom ska bli nöjda? Ja visst är det dumma frågor. Men som risälskare vill man ju att det ska smaka bra var man än är :))

Fick sedan ett svar ifrån Coop
Hej!
Tack för ditt mail.

Vi här på Kundkontakt i Sverige har faktiskt inget svar på din fråga.
Varje land har gjort sina egna koktester. Möjligen kan skillnaden bero på
hur man vill att konsistensen på det “färdiga” riset skall vara.
Nationella preferenser är väl en beskrivning man får ta till. Om du tar
dig en titt på övriga Coop ris så kan du se att det finns skuillnader på
de också.

Vi tackar för ert intresse och hoppas ni är nöjd med svaret.

Med vänliga hälsningar

Coop Kundkontakt

Så jakten på det perfekta riset går vidare men numera så kör jag bara med “Uncle Ben´s”
ris

 

 

Leave a Comment